Houdingsproblematiek en/of scoliose
Kinderen brengen, vergeleken met vroeger, veel meer tijd zittend door. Vaak achter het scherm van tablet, telefoon of televisie. Steeds vaker zien we in de praktijk kinderen en jongeren met klachten gerelateerd aan een verkeerde houding. Denk hierbij aan nek- en/of rugpijn en hoofdpijn. De wervelkolom van kinderen is nog in de groei. Door veel en gevarieerd bewegen kan de wervelkolom zich goed ontwikkelen. Maar bij eenzijdig bewegen en veel tijd doorbrengen in dezelfde houding, kunnen er klachten ontstaan en soms zelfs een afwijkende vorm van de wervelkolom die blijvend is, bv. scoliose.
Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom, met één of meerdere bochten. Een scoliose kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde houding of als compensatie van een beenlengteverschil of een heupafwijking. Deze scoliose kan worden opgeheven als de onderliggende oorzaak wordt aangepakt. Er kan ook sprake zijn van een blijvende scoliose, die gepaard gaat met draaiing van de wervels om hun as. Deze scoliose ontstaat meestal vanaf de leeftijd van tien jaar. De kans op het ontstaan of verergeren van die scoliose is het grootst in de groeispurt.
Mogelijke symptomen bij houdingsproblematiek
inactieve lichaamshouding; bolle rug en schouders naar voren
pijnklachten in nek, rug, schouders
hoofdpijn
asymmetrie in de lichaamshouding, bv. beenlengteverschil
Behandeling van de kinderfysiotherapeut bij houdingsproblematiek
De kinderfysiotherapeut geeft houdingsinstructies en -adviezen en daarnaast oefeningen om de betrokken spieren te versterken of juist op te rekken. De kinderfysiotherapeut kan na afronden van de behandeling het kind periodiek terug laten komen om samen de ontwikkeling van de houding en evt. scoliose te controleren.
Heb je klachten? Maak vandaag nog een afspraak.
Mirjam zit elke werkdag tot 12.30 uur klaar om je te woord te staan. Als we niet direct de telefoon kunnen aannemen kun je ons antwoordapparaat inspreken. We bellen je dan zo snel mogelijk terug.